fbpx
Przejdź do treści

Stan Nieważkości


Chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe, ale wyrzeczenia są Ci nie w smak? To proste! 

Strona główna » PODCAST ŚRODEK LEKKOŚCI – Odcinek #2

PODCAST ŚRODEK LEKKOŚCI – Odcinek #2

Zatrzymuje Cię praca. Spotkania przedłużają się, a lista zadań wydaje się nie mieć końca! Co zrobić, kiedy nie masz nic pod ręką, a i szuflada w biurku i lodówka świecą pustkami?

Te pytanie i pustkę w głowie zamiast odpowiedzi, znam i z autopsji, i z rozmów z klientami. Zapracowani, nie zawsze mają czas zabrać obiadu z domu lub wyskoczyć na restauracyjny lunch.

Ale… Nic straconego! 

W 2 odcinku podcastu poznasz nie tylko sposoby na szybkie zakupy gotowych posiłków, ale również przepisy na ekspresowe przekąski z maksymalnie 2-3 składników!

Poniżej – krótkie notatki z odcinka.

 

ODCINEK II – NOTATKI:

Część I  –  zapraszam na zakupy

Ze sklepowych półek prawie, że wysypują się coraz to nowsze propozycje gotowych posiłków. Producenci prześcigają się nie tylko bardziej kuszącymi opakowaniami, ale również ciekawymi składami.

Jak z tego sklepowego bogactwa najlepiej skorzystać? O tym można by mówić i pisać godzinami, dlatego w tym odcinku skupiam się na najważniejszych i najsprytniejszych sposobach na szybkie zakupy w przerwie od pracy.

 

2 najważniejsze elementy etykiety produktu, które pomogą Ci podjąć decyzję – kupić czy nie kupić, to: skład produktu i tabela wartości odżywczychW odniesieniu do składu produktu – im krótszy i im mniej na nim egzotycznych składników – tym lepiej. Zwróć również uwagę co jest na jego pierwszym miejscu – jako, że elementy składu wymieniane są w kolejności malejącej. Jeśli więc listę otwiera cukier… To zły znak.

Jeśli zaś chodzi o tabelę wartości odżywczych – ta zawiera wiele linijek, a każda z nich wnosi nową informację o danych produkcie. Jednak dziś skupię się na 2 „superbohaterach” i 2 „czarnych charakterach” – będę Cię zachęcać, by wybierać produkty, gdzie tych pierwszych jest więcej niż drugich.

Superbohaterowie to błonnik i białko. Ich super moce to podnoszenie sytości przekąsek i obniżanie ich indeksu glikemicznego. Co to znaczy? Upraszczając, dzięki takim produktom unikniesz drastycznego skoku i spadku glukozy we krwi oraz zchowasz uczucie sytości na dłużej. 

Kiedy zaś mowa o czarnych bohaterach, mam na myśli cukier i sólJako, że w tabeli wartości odżywczych, w linijce „cukier” podawany jest nie tylko ten dodany, ale również naturalnie występujący w produkcie – to nie polecam skupiania się na wszelką cenę na znalezieniu produktu, który ma 0 w tej linijce. Ale kiedy trzymasz np. 2 batoniki czy 2 jogurty smakowe – wybierz ten gdzie cukru jest mniej. Natomiast soli nie powinno się spożywać więcej niż 1 łyżeczkę (5g) dziennie, a statystyczny Polak spożywa jej codziennie aż 13g! Jak to możliwe? Sól znajduje się w wielu produktach, także np. pieczywie, słodyczach wędlinach. Ja ze swojej strony zachęcam Cię, by nie sięgać po produkty w których jest więcej niż 1.5-2g soli na 100g produktu.

Czekasz pewnie aż poruszę temat kilokalorii… Moim celem nie jest namówić Cię, by zawsze sięgać po produkty 0 kcal lub niskokaloryczne. To co możesz zrobić, to z pewnością zwrócić uwagę na stosunek kalorii do objętości produktu, bo to bezpośrednio przełoży się na nasycenie. Przykładowo  chipsy mają ponad 500 kcal na 100g, a znam nie jedną osobę, która sama naraz zje paczkę chipsów. Czy się naje? Niekoniecznie. W takim wypadku lepiej zamienić chipsy albo na chrupki albo wafle – ryżowe, kukurydziane, jaglane.

A jeśli mowa o Nutriscore czyli kolorowej skali, od zielonej literki A do czerwonego E. Ma ona swoje zalety, ale i sporo szalenie dużych uproszczeń. O niej w tym tygodniu na moim Instagramie, a jeszcze więcej w dedykowanym, zakupowym odcinku już wkrótce.

 

Zaciekawił Cię ten artykuł?

Bądź na bieżąco z praktycznymi wskazówkami na temat odżywczej diety i zdrowego stylu życia!

ebook

Część II  –  zapraszam do stołu.

Ta część poświęcona jest polecanym przeze mnie przekąskom. Tu znajdziesz wskazówki po co sięgnąć w różnych momentach dnia i pracy, kiedy masz różne potrzeby.

Jako samodzielna przekąska lub jej element doskonale nadaje się nabiał. Polecam ten wysokobiałkowy, zwłaszcza kiedy chcesz zachować sytość na dłużej. Wybierz np. serek wiejski lub skyr i dołóż do niego warzywa /  owoce, nasiona / orzechy by uzyskać zbilansowaną przekąskę.

Jeśli masz ochotę na słodkie, postaw albo na baton proteinowy (dla sytości) lub taki z daktyli i orzechów (dla maksymalnie naturalnego składu). A jeśli masz ochotę na tradycyjnego snickersa czy marsa, upewnij się, że to nie podstawa Twojego posiłku a mały dodatek.

Kiedy chcesz pochrupać, znów polecę Ci wszelkie wafle, także te z dodatkiem przypraw i polew. Mój ulubieniec to wafle ryżowe o smaku słonego karmelu… Pycha! Takie wafle mogą się sprawdzić lepiej niż niejedne chrupki ze strączków (soczewicy, cieciorki), które często mają długie składy, a przede wszystkim prawie tyle samo kalorii co np. chipsy Oven Baked. 

 

 

Co kiedy złapie Cię WIĘKSZY GŁÓD? Co wybrać? Sałatkę, gotowe danie, kanapkę?

Sałatki to fajny wybór, zwłaszcza takie z dodatkiem źródeł tłuszczów i białka. Na przykład, w Żabce znajdziesz sałatkę cezar, grecką, z hummusem.

Chodzi za Tobą gotowy obiad? Wybierz zupę krem, dołóż do niej bułkę pełnoziarnistą, a jeśli zmagasz się z insulinoopornością to fajnym dodatkiem będzie także mozzarella light, która obniży ładunek glikemiczny posiłku. 

Dobrym wyborem mogą być także pierogi. Wiele (niestety nie każda!) propozycji ma krótsze składy niż dania makaronowe czy gulaszowe, z mięsem, warzywami, sosem. Przeważnie właśnie w sosie czai się masa konserwantów, wzmacniaczy smaku, sporo cukru, oleju… A jeśli masz głoda na najzwyklejszą kanapkę, upewnij się, by trójkąciki, czyli kanapki z chlebem tostowym, o dacie przydatności sięgającej hen do przodu, zamienić na kanapkę z piekarni, robioną na miejscu.

 

A może masz inne sposoby na idealnie dopasowany catering? Daj znać w komentarzu!

Do usłyszenia, 

Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *